Ontdek Le Marche

Le Marche? Waar ligt dat? Regelmatig krijg ik vragen over ons Italiaanse avontuur. En het blijft bijzonder leuk om het uit te leggen. Als ik vertel dat we graag willen wonen en werken in Italië wordt er meestal instemmend geknikt. Maar Le Marche roept verbaasde gezichten op. De meesten kennen het niet. En eerlijk gezegd, had ik er tot zeven jaar geleden ook nooit van gehoord. Toscane kende ik, Umbrië een beetje, maar Le Marche beslist niet.

Onlangs heeft The Guardian Le Marche uitgeroepen tot een van de beste (vakantie)bestemmingen. We staan in deze ‘hot list’ tussen andere, adembenemende bestemmingen over de hele wereld. The Guardian roemt de pracht van onze regio: schone stranden, bijzondere plekken en kunst. Het is er nog authentiek en ongerept. En ook niet onbelangrijk: zeer betaalbaar.

Een geografische opfrisser: Le Marche ligt aan de Adriatische kust. De hoofdstad is Ancona, waar je gemakkelijk, snel en betaalbaar heen kunt vliegen. Op weg van het vliegveld van Ancona naar landgoed La Fenella rijd je langs de kust, met prachtige uitzichten. Al snel ga je het binnenland in en rijd je over slingerende bergweggetjes. Het binnenland verbergt een aantal diepe en mysterieuze grotten, zoals de spectaculaire Grotte di Frasassi. Ook vind je er de uitgestrekte Verdicchio-wijngaarden, met tussen de wijnranken op bijna elke bergtop wel een bijzonder middeleeuws stadje.

Heerlijk onthaasten in Le Marche

Het leven in Le Marche gaat een stuk langzamer, maar is veel intenser. De mensen zijn vriendelijk, hardwerkend en trots op hun lokale cultuur, natuur en producten. Le Marche staat bekend als de regio van eerlijk en gepassioneerd eten. ‘Chi lavora mangia, chi non lavora mangia, beve e dorme.’ Oftewel: ‘Wie werkt eet, wie niet werkt eet, drinkt en slaapt.’ Voor zowel het middag- als avondeten wordt tijd uitgetrokken; haastig eten doe je hier beslist niet. Geniet van het leven samen met familie en vrienden, zonder continu te haasten en aan 101 dingen tegelijk te denken. Naast dit fijne levensritme zijn er in Le Marche tal van mooie plekken te vinden. Vanaf ons landgoed heb je al deze pareltjes binnen handbereik!

5x Zien, Proeven en Beleven

Graag deel ik vijf tips: fijne plekjes waar we zelf ook graag komen, een mooie mix van zien, proeven en beleven. Ga je mee op pad?

Tip 1: Wandelen en (wild)plukken

Jeannette: ‘In onze streek wordt geïnvesteerd in goede wandelroutes en bewegwijzering. Mijn favoriet is een wandeling met streekgenoot en gids professore Ardegno, een bevlogen wetenschapper en historicus. In alle vroegte gaan we met hem op pad. Onderweg wijst hij ons op alles wat groeit en bloeit. Zo plukken we wilde asperges, bospaddenstoelen en bijzondere kruiden en groenten om mee te koken. In zijn op hout gestookte oven maakt Ardegno daar de heerlijkste streekgerechten van.
Na een verkwikkende lunch gaan we verder op zoek naar schatten uit het verleden. De fundamenten van de historische watermolen La Fenella stammen uit het jaar 1000 en vlak in de buurt vinden we de stenen resten van een Romeinse villa en brug. Moe en vol verhalen komen we weer thuis. Dit smaakt altijd naar meer!

Tip 2: Terug in de tijd in Loretello

Comune di Arcevia, waar landgoed La Fenella deel van uitmaakt, was in het verleden een bolwerk van de pauselijke staat. Het gebied werd beschermd door negen strategisch opgestelde kastelen. Loretello is een van deze negen burchten. Het stamt net als onze watermolen uit het jaar 1000. Er woont nu slechts een handjevol Italianen. Op loopafstand staat een charmant museumpje met diverse gebruiksvoorwerpen en materialen uit het verre verleden. Ik kan je aanbevelen om je bezoek af te sluiten met een pizza bij Ristorante La Grotta di Loretello.

Tip 3: Op avontuur in en nabij de Grotte di Frasassi

Een bezoek aan de grotten van Frasassi is een absolute aanrader tijdens je vakantie in Le Marche. Het zijn beslist de mooiste grotten van Europa. Je vindt er grote zalen vol aansprekende sculpturen, die bij jong en oud tot de verbeelding spreken.

In 1948 is de ingang naar één van de grotten van Frasassi ontdekt door een boer. En later zijn er meer toegangen gevonden door leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging. Het totale grottencomplex heeft een afstand van 13 kilometer. Er zijn diverse begeleide (toeristische) routes. Voor de echte avonturiers onder ons is de rode tour van drie uur aan te raden.

Wij maken van het bezoek aan de grotten graag een sportief uitje, en combineren dit met een bezoek aan het klim – en avonturenpark Frasassi

Tip 4: Wijn proeven

Le Marche kent veel kleinere wijnhuizen, die bij het grotere publiek vaak onbekend zijn. Dat is jammer, want ze maken hier prachtige wijnen. De bekendste is de Verdicchio di Jesi, die ondertussen ook buiten Le Marche ruimschoots te koop is.
Wij gaan regelmatig proeven bij onze ‘huisleverancier’ Villa Ligi te Pergola. De familie Tonelli maakt al generaties lang de mooiste wijnen. Mijn favoriet is de Bianchello, een witte wijn die mooie prijzen heeft gewonnen. Noot: chefkok Wilco en Eline
Een ander favoriet wijnhuis is Azienda Fiorini, op een prachtig landgoed. Tegen een geringe vergoeding krijg je naast een rondleiding ook een degustazione, proeverij, van wijn en olijfolie met hapjes.

Tip 5: Ga zwemmen in de romantische baai van Sirolo

Onze favoriete plek om te zwemmen is Sirolo, aan de voet van de Monte Conero. De zee is er glashelder met prachtige, exotische blauw- en groentinten. In het voor- en najaar is het strand rustig en kun je er ongestoord genieten.Sirolo zelf is een charmant, schilderachtig dorpje met een paar goede restaurants. Wij lunchen graag bij Ristorante della Rosa, met een prachtig uitzicht over de baai en ongelofelijk lekkere visschotels.’

Over de blogster: Jeannette woont met haar gezin in Italië en blogt graag over de avonturen op en om landgoed La Fenella. Ze schrijft ook regelmatig ontdekkingsblogs met handige tips en weetjes voor Ciao tutti.

Laat me meer pareltjes zien