Waarom duurzamer leven?

Met duurzaam leven wil je de wereld “een stukje beter achterlaten”. Je houdt rekening met de natuur, cultuur en welzijn van de lokale bevolking. Gelukkig wordt duurzaam en gezond leven steeds populairder. Een goed werkend ecosysteem is onze bondgenoot.

Het is een onderwerp dat ons na aan het hart ligt en waar we regelmatig over nadenken hoe we dit op landgoed la Fenella (nog beter) kunnen toepassen. Ons doel is met La Fenella een gezonde, duurzame en inspirerende plek te zijn met positieve impact en oog voor mens en planeet. In deze blog deel ik graag onze passie voor duurzamer leven in Italië.

Ongerepte natuur

Ons landgoed ligt in het nationale natuurpark Gola della Rossa e Frasassi. De oorspronkelijke vallei, waar de watermolen in staat, heeft een bijzonder microklimaat. Dit zorgt ervoor dat speciale flora en fauna groeien en bloeien. Prachtige bloemen, vlinders, speciale kruiden, wilde asperges en de witte truffel zijn er te vinden. Alleen het terrein rondom de watermolen is gecultiveerd met beplanting en terrassen. De rest van de 13 hectare met heuvels en bossen hebben we ongerept gelaten.

Zonne-energie en frisse lucht

Omdat de zon veel en vaak schijnt, maken we gebruik van zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit en sanitair warm water. Alle afval wordt gescheiden ingezameld en verwerkt en we werken met organische reinigingsmiddelen. De was wordt fris in de buitenlucht gedroogd.

Zwemvijver

Een mooi staaltje van duurzamer leven is de zwemvijver die we in 2018 hebben ontworpen en aangelegd. Het bestaat uit een zwemgedeelte van12x6m met aangrenzend een plantenfilter van 12x2m. Het zwembad is gevuld met water uit de beek die over het landgoed stroomt. Door middel van een krachtige pomp circuleert het water tussen het zwemgedeelte en het plantenfilter en vindt permanente filtering plaats. Meerdere keren per week wordt de waterkwaliteit gemeten en gecontroleerd op de juiste samenstelling. Zo nodig kan een extra bio filter en een Uv-licht filter ingeschakeld worden.
In tegenstelling tot het in zwembaden gebruikelijke chloorwater is het water in de zwemvijver zacht, fris en een weldaad voor je huid. In de avond gaat de onderwaterverlichting aan en is het grote pret voor jong en oud. Om het gevoel compleet te maken, hebben we om het zwembad naast terrassen en diverse zitjes onder andere fruit – en olijfbomen geplant. De overvloedig aanwezige lavendel en rozemarijn verspreiden niet alleen voor de mensen een heerlijke geur; talrijke vlinders behoren tot de frequente bezoekers.

Over de blogster: Jeannette woont met haar gezin in Italië en blogt graag over de avonturen op La Fenella. Ze schrijft ook regelmatig ontdekkingsblogs met handige tips en weetjes voor Ciao tutti.