Grote opknapbeurt voor Italiaans cultureel erfgoed

‘Wij houden van panden met een uniek karakter, waar je als vanzelf onder de indruk raakt. Die je mag koesteren, restaureren en behouden voor het nageslacht. En die je in ruil daarvoor een rijk gevoel geven omdat jij onderdeel mag uitmaken van hun lange historie’.

Jeannette vertelt: “sinds 1950 was landgoed La Fenella verlaten en de watermolen buiten functie. Toen wij het geheel in 2013 kochten, waren van de oude molen en de bijgebouwen, waarvan de funderingen uit het jaar 1000 dateren, bijna alleen nog afgebrokkelde muren over.

De watermolen is cultureel erfgoed en wij voelden de daarbij behorende verantwoordelijkheid om hier zorgvuldig mee om te gaan. Veel tijd, energie en geld hebben we geïnvesteerd in de renovatie en restauratie van het landgoed. Je kan wel spreken van een grote opknapbeurt!”

Duurzaam en comfortabel gaan hand in hand

Duurzaam en comfortabel gaan hand in hand! Samen met bouwkundigen en bewoners van de omliggende dorpen zijn we erin geslaagd de gebouwen opnieuw op te bouwen met zoveel mogelijk originele materialen. Een deel van de oude balken en vloertegels konden worden hergebruikt. En tot onze grote vreugde konden zelfs de muurschilderingen worden gered en schitteren nu in nieuwe luister. Voor de isolatie gebruikten we moderne, duurzame materialen. Voor de inrichting hebben we gekozen voor een moderne, rustieke stijl in combinatie met “Boho Chic”.

Centrale ontmoetingsplek herontdekt

Generaties lang was de molen een belangrijke ontmoeting – en werkplek voor families uit de omliggende dorpen. Vele streekgenoten (en hun (voor-) ouders) hebben hier als molenaar, boer of naaister gewerkt.

Zo af en toe komt er een oudje van 90 jaar onverwacht de oprijlaan opgelopen en drinkt dan bij René een vino. Met sprankelende ogen vertelt hij over de oogstfeesten op de molen. Als de oogst binnen was gehaald, was er elk jaar een groot feest. De molen bezit een prachtige ruimte met (naar het schijnt) de grootste haard uit de omgeving. De padrone stelde dan de molen open en met een groot vuur op de achtergrond werd er tot in de late uurtjes gefeest en gedanst.                 

Vandaag de dag is de molen weer een plek waar mensen samenkomen. Samen brengen we La Fenella weer tot leven! Zo is er de geweldige maestra Francesca, een prachtige Italiaanse die met veel passie onze gasten de kneepjes van de Italiaanse keuken bij brengt. Of aannemer Arturo die na al die jaren van samen verbouwen als familie aanvoelt. En niet te vergeten La Fenella chef-kok Giuseppe die de sterren van de hemel kookt. En natuurlijk alle fijne gasten die we in de loop van de jaren mochten (en mogen) ontvangen.Twee jaarlijks vieren we de heropbouw van onze grande signora, La Fenella. Met een groot zomerfeest voor de inwoners van de drie omliggende dorpen, leveranciers, werknemers en vrienden. Deze feesten doen de oogstfeesten uit het verleden herleven. Lange tafels vol met eten, Italianen en buitenlanders zij aan zij, levende muziek en tot in de kleine uurtjes dansen onder de sterren. Soms heb ik het gevoel dat La Fenella even glimlacht en goedkeurend knikt.

Ontdek La Fenella

Over de blogster: Jeannette woont met haar gezin in Italië en blogt graag over de avonturen op La Fenella. Ze schrijft ook regelmatig ontdekkingsblogs met handige tips en weetjes voor Ciao tutti.