Buongiorno!

In deze blog vertel ik graag over mijn eigen ervaringen eerder dit jaar tijdens corona-tijd. En tips en verhalen van gasten om veilig op vakantie in Italië te gaan.

Begin maart werd de wereld plotseling overvallen door het akelige Corona virus. Een tot die tijd relatief onbekend woord. Tegenwoordig (helaas) één van de meest populaire zoektermen op het internet.

Genieten van la dolce vita tijdens corona

Hoe verging het ons die periode? Italië ging al snel in een volledige lockdown. Wij waren als gezin verdeeld over Nederland en Italië. René en Floris waren op La Fenella en ik was aan het werk in Nederland. Het moment dat de grenzen echt werden gesloten, voelde voor ons onwerkelijk en bizar.

Onze regio Le Marche heeft een lage bevolkingsdichtheid en de kans op Corona besmetting viel gelukkig mee. Op la Fenella draaide de wereld door: René was aan het verbouwen en na wat opstartproblemen kon Floris via zoom school-lessen volgen. Behalve de supermarkten en apotheken was alles dicht. Binnen de poorten van het landgoed, merkten vader en zoon niet zoveel van corona. Er was immers voldoende ruimte en vrijheid op het terrein. Wat een schril en verdrietig contrast, met sommige gezinnen in de steden, die tijdens de lockdown met elkaar in een klein appartementje “opgesloten” zaten.

Begin april besloot ik de gok te wagen om met mijn Fiat 500 naar Italië af te reizen. Na vele controles en spanningen, lukte het me om in Italië te komen. Hoe groot was de blijdschap elkaar weer te zien. De maanden daarna brachten we met elkaar door: we maakten vele meters met de verbouwing en inrichting van het huis van de molenaar (Gola della Rossa). Toen het zonniger werd, besloten we dat het tijd was, het zwembad weer in gebruik te nemen.

Hoe fijn we het ook met elkaar hadden: we misten de contacten met familie en vrienden. Medio juni versoepelden de regels en wat voelde die herwonnen vrijheid heerlijk. Aan afstand houden en een mondkapje op, waren we ondertussen gewend.

Veilig op vakantie in Italië

Vanaf het begin van de lockdown hadden we contact gehouden met onze gasten. We twijfelden of we wel open zouden gaan. Na zorgvuldig bekijken van de lokale maatregelen en in overleg met onze eerste gasten besloten we het te gaan proberen. We merkten dat mensen toe waren aan een verandering van omgeving en we waren ervan overtuigd dat we dit veilig op La Fenella konden doen. Met zoveel ruimte en kleinschalige verhuur van appartementen hoefden gasten elkaar nauwelijks tegen te komen.

We kijken erg tevreden terug op het afgelopen vakantieseizoen. Het was relatief kort (drie maanden). Maar o zo fijn, met happy gasten die heerlijk aan het relaxen waren en bijkwamen van alle beslommeringen.

Onbezorgd genieten van la dolce vita tijdens Corona

Tips van gasten voor een veilige vakantie in Italië

1 Terug naar de natuur

Een goed werkend ecosysteem is onze bondgenoot tegen de verspreiding van het Corona-virus. Duurzaam reizen draagt beslist bij aan ons welzijn. De regio Le Marche is nog redelijk onbekend en heeft een lage bevolkingsdichtheid: massatoerisme vind je hier beslist niet. Vakantiegasten ervaren dit als een bijzonder stukje authentiek Italië met fraaie natuurparken. Ons landgoed ligt in één van die natuurparken: Gola della Rossa e Frasassi. We streven naar positieve impact op het milieu en de lokale samenleving. Alleen het terrein rondom de molen is gecultiveerd met beplanting en terrassen. De rest van de 13 hectare met heuvels en bossen hebben we ongerept gelaten. Omdat de zon vaak schijnt, maken we gebruik van zonne-energie voor de opwekking van elektriciteit en sanitair warm water. Een mooi staaltje van duurzaamheid is het – in 2018 aangelegde – ruime natuurzwembad dat prachtig past in het natuurlijke landschap.

Gast Debby reisde in Corona-tijd met haar man en twee zonen naar Italië. Zij omschreef haar verblijf op La Fenella als een oase van rust. Debby: “We zijn net terug van drie heerlijke weken in Italië. Na twee weken Toscane vertrokken we richting De Marken. Voor ons als Italië-gangers een nieuwe omgeving. Eenmaal aangekomen troffen we La Fenella in het groene dal van Jeannette, Rene en Floris. De omgeving is mooi en o zo groen. Heerlijk om aan het zwembad te liggen en niets anders te horen dan de natuur om je heen. Hier kom je pas echt tot rust.”

Kees-Jan en partner waren twee weken op La Fenella en het voelde voor hen als een maand. Kees-jan vertelt: ‘Le Marche is al het beste van Italië in één regio’ wordt wel eens gezegd. Dat kunnen wij vanaf nu beamen. Eind september 2020 waren wij twee weken op La Fenella in appartement Gola della Rossa. De ultieme uitvalsbasis om Le Marche te verkennen. De nachtelijke stilte is overweldigend, die zijn wij als randstedelingen niet meer gewend. Dat onze hond Max meer dan welkom was is voor ons een enorme pré. Hij werd meteen in de roedel opgenomen door Pluis, Stella en Lotte”.

2 Persoonlijke aandacht op afstand

Vakantiegasten geven aan dat ze bewust kiezen voor “self catered” accommodaties met veel ruimte binnen en buiten. En met – hoe kan het ook anders – een grote hoofdrol voor hygiëne. Gasten waarderen een schoon en fris appartement (en wij zelf ook). Het schoonmaken/desinfecteren gebeurt grondig door een vast team schoonmaakdames met extra aandacht voor de “handcontactpunten” (zoals lichtknopjes en deurklinken). Al het bed – en keukenlinnen wordt op > 60 graden gereinigd, waardoor virussen niet overleven. En op diverse plekken staat desinfecterende zeep ter beschikking.

Onbezorgd genieten van la dolce vitaPersoonlijke aandacht en je ergens welkom voelen is juist in deze tijden belangrijker dan ooit. Wij worstelden daar in het begin van vakantieseizoen mee. Hoe vind je de juiste balans tussen “social distancing” en de persoonlijke benadering waar wij voor staan? Dat loste zich vanzelf op: bij aankomst begroetten we elkaar met een hartelijke lach of elleboog in plaats van een hand. Meestal verbraken onze honden direct het ijs en eventuele ongemakkelijkheid. Bijna elke gast gaf aan graag persoonlijk contact bij aankomst te hebben: samen (op afstand) een Italiaans drankje doen en voor de kinderen een ijsje. Tijdens het verblijf maakten veel gasten gebruik van whatsapp voor vragen/ tips en die gaven we met plezier.

Vakantiegast Ariane reisde in augustus met haar man en vier grote kinderen naar Le Marche en schreef “Zo’n 5 dagen later, nadat je elke dag opstaat met een rondje natuur in het natuurzwembad, een koffietje in Pergola en een bezoek aan een stad, strand of een heerlijke lunch begon ik pas de echte schoonheid van de stilte van deze plek te ontdekken. De natuur omarmt je en je beseft dat je die eerste dagen La Fenella te kort hebt gedaan en jezelf door alleen maar naar toeristische eventueel niet te missen plekken te gaan…. Hadden we nog maar een week om die stilte te omarmen”.

Duitse Simone beschreef haar gast-ervaringen op La Fenella als “Dolce Vita at it’s best”. Surrounded by lush nature, it is an oasis in a valley, providing a natural pool to cool off during warm days or after a hike on their own hill. The hosts have created such a welcoming atmosphere, that you feel instantly at home. The welcome basket with essentials to cook and all the amenities make it really easy to settle and start your vacation right away”.

Terug naar de natuur

3 In verbinding blijven

Tijdens de eerste Corona periode boden we gasten de mogelijkheid hun verblijf te verzetten naar een andere (toekomstige) periode. Het werd ook erg gewaardeerd dat we regelmatig een lokale informatie-update gaven. En bovenal met elkaar in verbinding bleven staan, zodat we flexibel en bespreekbaar konden omgaan met omstandigheden.
Op dit moment is het nog niet te voorspellen hoe de situatie in 2021 zal zijn. We begrijpen dat er twijfels kunnen bestaan over het vastleggen van de vakantie. We hebben dan ook voor 2021 weer flexibele voorwaarden opgesteld.

Over de blogster: Jeannette woont met haar gezin in Italië en blogt graag over de avonturen op La Fenella. Ze schrijft ook regelmatig ontdekkingsblogs met handige tips en weetjes voor Ciao tutti.