Fan van (h)eerlijk eten en flaneren?

Ben je ook een fan van (h)eerlijk eten en flaneren? Dan ben je in Italië aan het goede adres. Elk dorpje in onze omgeving heeft hier haar eigen markt. Onze favoriet is Fano: elke woensdag- en zaterdagochtend is daar een grote markt waar je heerlijk kunt flaneren en shoppen. Van 7.30 tot 13.30 uur haal je je hart op aan verse groente en fruit, vis, kaas, kleding, schoenen en meer. Graag vertel ik er jullie meer over (en foto’s zijn van de zomer van 2019).

Met zoon Floris ga ik graag op pad in de Fiat 500 naar de markt in Fano. Deze prachtige badplaats ligt op een uurtje rijden van landgoed La Fenella. We nemen de route binnendoor, langs de oude, slaperige dorpjes zoals Corinaldo (uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië). Het laatste stukje van de rit biedt een prachtig zicht op de bijzondere kustlijn van de Adriatische Zee, met azuurblauw water, witte stranden en rotsachtige baaitjes. Afgetekend tegen de felblauwe hemel geeft dat een schilderachtig palet vol levendige kleuren.

Fano: “de stad van het geluk”

Zoals veel andere Italiaanse steden is Fano van oorsprong Romeins. De stad heette destijds Fanum Fortunae, ‘de stad van het geluk’. De Romeinse oorsprong zie je nog in veel gebouwen terug en zeker in de lange stadsmuren, die voor een groot gedeelte nog intact zijn. Vandaag de dag is Fano een belangrijk commercieel centrum en een geliefde badplaats met een bedrijvige vis- en jachthaven.
We parkeren naast de farmacia, de apotheek, aan de Via Luigi Mercantani. Daar kun je gratis parkeren en is er eigenlijk altijd meer dan genoeg plek. In een kleine tien minuten loop je naar het historisch centrum, waar we de dag meestal op Italiaanse wijze starten in een bar, met voor mij een cappuccino en voor Floris spremuta, sinaasappelsap, en een cornetto.
Het centrum van Fano is typisch Italiaans, met smalle winkelstraatjes met leuke boetieks. Als je vroeg op pad gaat, is het overal nog heerlijk rustig. Ook op de markt, zodat we lekker ongestoord rond kunnen kijken.

Kijken, kijken maar niet kopen

Wat later op de ochtend wordt het drukker, want de markt in Fano is groot en heeft een belangrijke regionale functie. Mensen komen ervan heinde en verre heen om inkopen te doen. Wij starten meestal bij de kraampjes met kleding, tassen en leuke huishoudelijke gadgets. Het één nog kleuriger dan het ander en met prijzen om van te smullen. Ik besluit me in te houden, want wat moet een mens toch met al die spullen? Helaas sneuvelt dat voornemen meteen bij de handtassen en hebbedingetjes.
Tegenover de markt aan het Piazza XX Settembre staat het eeuwenoude Teatro della Fortuna, het is echt de moeite waard om daar naar binnen te kijken. Het is prachtig gerestaureerd en herbergt veel beeldende details.
Na lang rondgesnuffeld te hebben op de kledingmarkt doen we boodschappen bij de kleurrijke groente- en fruitkramen. Alles ziet eruit om zo in te happen, van sappige perziken tot blozende tomaten.

Lunchen bij Yankee

Na een ochtendje markt is er niets fijner dan relaxt te lunchen en mensen te kijken. Wij gaan naar il ristorante Da Yankee (Via Ruggero Ruggeri), een bij locals populair restaurant aan zee. Het heeft een bijzondere, luchtige en moderne vormgeving: het is gebouwd tussen vier bootmasten en binnenin het restaurant vind je overal speelse vormen die je aan de zee doen denken. Het heeft twee grote terrassen aan zee. In een mum van tijd zit het hele restaurant vol met Italianen en hangt er meteen een gezellige, rumoerige sfeer. De keuken is traditioneel met – hoe kan het ook anders – een grote variëteit aan visgerechten. Absolute aanraders zijn de antipasti met een selectie aan visgerechten en een risotto van kreeft.
Na een goede Italiaanse caffè rijden Floris en ik weer terug naar La Fenella, waar we met de aanwinsten van de markt de keuken induiken voor een heerlijk diner. Ik noteer alvast dat we volgende week woensdag weer naar de markt gaan, maar dan voor verse vis!’

Blij worden van flaneren en slenteren

Ik word weer helemaal blij van deze zomerse markt foto’s. En hoop zo dat we binnenkort weer op de markt kunnen flaneren. Heb jij ook zin om even uit je dagelijkse setting te kunnen zijn? Onthaasten en genieten van de lokale keuken en gezellig slenteren op lokale markten? Voor de liefhebbers hebben we hiervoor het la dolce vita arrangement.

Ontdek La dolce vita

Over de blogster: Jeannette woont met haar gezin in Italië en blogt graag over de avonturen op La Fenella. Ze schrijft ook regelmatig ontdekkingsblogs met handige tips en weetjes voor Ciao tutti.